Over Mij

Welkom bij Rijkhoff Wijnen.

Ik, Leylâ Rijkhoff (’87), heb hier sinds 2016 naartoe gewerkt door in opleiding te gaan bij Marga van den Heuvel en haar bedrijf La Maison Blanche.

Per begin 2019 is Rijkhoff Wijnen een zelfstandige onderneming, waardoor ik in staat ben om de passie in het glas te delen op precies mijn manier – een manier waarvan ik  weet dat ik nu mijn liefde voor wijn nog beter kan delen dan in mijn eerdere werk als sommelier of in loondienst bij wijnzaken.

Mijn mooiste momenten voor Rijkhoff Wijnen beleef ik wanneer ik mijn klant, de sommelier, enthousiast zie worden van het verhaal van de wijn en ik weet dat de bijzondere wijnen die ik importeer een juiste plek – en nog beter – het juiste glas vinden.

Ik ben in de wijnwereld terechtgekomen vanuit werken in restaurants.

Op mijn zestiende leerde ik mijn partner kennen. Zijn ouders hebben een passie voor wijn, en door hen realiseerde ik mij dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar de wijdere wijnwereld – en alles wat daarmee te maken heeft.

Naast altijd in verschillende restaurants te hebben gewerkt, heb ik mijn wijnopleiding gevolgd (o.a. Slijtersvakdiploma, Wijnbrevet, en WSET I, II en III). Ook al voel ik me soms een guppie in de wijnwereld, omdat ik weet dat er nog zoveel te leren valt, weet ik tegelijkertijd hartstikke goed te plaatsen wat de waarde is die ik met Rijkhoff Wijnen bij restaurants de kelder in breng.

Wanneer mensen mij voor het eerst ontmoeten, krijg ik vaak vragen over ‘mijn bruine ogen’ en de spelling van mijn naam. Hoewel ik mijn meisjesnaam (‘Dilsiz’) niet gebruik in mijn onderneming, is mijn grootvader als gastarbeider naar Nederland gekomen.

Met een meisjesnaam die uit het Turks vertaald kan worden als ‘zonder tong’ en opgegroeid in een moslimgezin, vind ik zelf ook wonderlijk en extra speciaal dat ik vandaag de dag meespeel in de hoogste regionen van bijzondere Nederlandse wijnimporteurs.

Per jaar ben ik minstens 10x op reis naar de Beaujolais en Bourgogne, naar Württemberg (alle twee 4x per jaar) en ieder jaar nog extra wijnregio’s van mijn eigen voorkeur.

Als moeder van twee prachtige dochters (uit ’08 en ’14, niet zonder toeval hele goede wijnjaren natuurlijk) is dit soms een uitdaging, maar gesteund door mijn partner en de mensen om mij heen is dit allemaal mogelijk en kan ik mijn relaties met de wijnboeren verder blijven uitbouwen.

Specialisatie: Bourgogne

Specialisatie: Beaujolais

Specialisatie: Württemberg

 

  • Enige in Nederland met Beaujolais Cru wijnen

  • Bourgogne: Kleine wijnhuizen, die opzoek – boeren, persoonlijk 3-4x per jaar bezokeen, zo hele mooie en exclusieve topwijnen voor de tophoreca bij elkaar verzameld (~90% van mijn import uit Bourgogne is exclusief)

  • Naast Bourgogne en Beaujolais heb ik ook een specialisatie ontwikkeld in Württemberg, Duitsland

  • Waarom Württemberg? Klein, in NL redelijk onbekend gebied, waar met zelfde grondsoorten wordt gewerkt als in Bourgogne, veel kleine wijnboeren, en zelfde gevoel als in de Bourgogne.