Wie zijn wij?

Leylâ Rijkhoff

Leylâ RijkhoffEigenaar van Rijkhoffwijnen

Leylâ RijkhoffEigenaar van Rijkhoffwijnen

vintage 1987, sterrenbeeld Waterman Rijkhoff Wijnen, de eerste prijscourant. Heb hier sinds 2016 naartoe gewerkt door in opleiding te gaan bij Marga van den Heuvel en haar bedrijf La Maison Blanche. Per begin 2019 is Rijkhoff Wijnen een zelfstandige onderneming, waardoor ik in staat ben om de passie in het glas te delen op precies mijn manier. Een manier waarvan ik weet dat ik nu mijn liefde voor wijn nog beter kan delen dan in mijn eerdere werk als sommelier of in loondienst bij wijnzaken. Mijn mooiste momenten voor Rijkhoff Wijnen beleef ik wanneer ik mijn klant, de sommelier, enthousiast zie worden van het verhaal van de wijn en ik weet dat de bijzondere wijnen die ik importeer een juiste plek – en nog beter – het juiste glas vinden. Ik ben in de wijnwereld terechtgekomen vanuit werken in restaurants. Op mijn zestiende leerde ik de vader van mijn prachtige meiden kennen. Zijn ouders hebben een passie voor wijn, en door hen realiseerde ik mij dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar de wijdere wijnwereld – en alles wat daarmee te maken heeft. Naast altijd in verschillende restaurants te hebben gewerkt, heb ik mijn wijnopleiding gevolgd (o.a. Slijtersvakdiploma, Wijnbrevet, en WSET I, II en III). Ook al voel ik me soms een guppie in de wijnwereld, omdat ik weet dat er nog zoveel te leren valt, weet ik tegelijkertijd hartstikke goed te plaatsen wat de waarde is die ik met Rijkhoff Wijnen bij restaurants de kelder in breng. Wanneer mensen mij voor het eerst ontmoeten, krijg ik vaak vragen over ‘mijn bruine ogen’ en de spelling van mijn naam. Hoewel ik mijn meisjesnaam (‘Dilsiz’) niet gebruik in mijn onderneming, is mijn grootvader als gastarbeider naar Nederland gekomen. Met een meisjesnaam die uit het Turks vertaald kan worden als ‘zonder tong’ en opgegroeid in een moslimgezin, vind ik zelf ook wonderlijk en extra speciaal dat ik vandaag de dag meespeel in de hoogste regionen van bijzondere Nederlandse wijnimporteurs. Per jaar ben ik minstens 10x op reis naar de Beaujolais en Bourgogne, de Elzas, Champagne en naar Duitsland, Pfalz, Baden en Württemberg en ieder jaar nog extra wijnregio’s van mijn eigen voorkeur. Als moeder van twee prachtige dochters (uit ’08 en ’14, niet zonder toeval hele goede wijnjaren natuurlijk) is dit soms een uitdaging, maar gesteund door mijn partner Fabian van der Vecht en mijn geweldige team en de mensen om mij heen is dit allemaal mogelijk en kan ik mijn relaties door alle ervaring die Marga van den Heuvel met zich meebrengt blijven uitbouwen met de wijnboeren.

Marga van den Heuvel

Marga van den Heuvel

Marga van den Heuvel

vintage 1952
sterrenbeeld Stier

Wie ben ik?
Ik begon mijn wijnloopbaan in 1978 toen mijn toenmalige directeur een postorderbedrijf in wijn overnam. Niet gehinderd door enige wijnkennis ging ik vervolgens mijn slijtersvakdiploma halen. Hierdoor werd ik zo enthousiast over wijn dat ik daarna direct de wijnacademie volgde en die met succes heb afgesloten. Dus sinds 1980 mag ik mij dan ook Vinoloog van de Wijnacademie noemen. Veel later – eind jaren negentig – heb ik 5 jaar les mogen geven aan de academie met de thema’s: Champagne, Elzas en Loire. Vanaf 1985 ben ik de wijngebieden met name in Frankrijk gaan bezoeken en ben ik met kleine stapjes zelf gaan importeren. Afwisselend heb ik een eigen bedrijf gehad en ben ik als senior-verkoper bij enkele grote importeurs werkzaam geweest. In nov. 1991 werd ik door Hubrecht Duijker uitgeroepen als WIJNKOPER VAN HET JAAR. Dit werd gepubliceerd in Het Financiële Dagblad. Tevens was ik de 10e wijnkoper van het jaar en de eerste vrouw die deze titel kreeg toegewezen. Vanaf 2012 heb ik weer een eigen specialistisch bedrijf opgericht LA MAISON BLANCHE. Hierin heb ik mij vooral gericht op Bourgogne en Beaujolais. Sinds 1992 ben ik begonnen deze gebieden meerdere keren per jaar te bezoeken en langzaam hierin gespecialiseerd geraakt. In 2017 ontmoette ik Leylâ Rijkhoff. Via via had ik haar ingehuurd voor het Beaujolais Concours in de Jaarbeurs en later in de RAI. De enorme passie voor wijn bij Leylâ intrigeerde mij en wij raakten in gesprek om mijn bedrijf door haar te laten voorzetten. Daarvoor heeft importeur te leren. Sinds 1 januari 2020 heeft zij mijn bedrijf voortgezet. Ik blijf verbonden aan het bedrijf, dat verder gaat onder de naam RIJKHOFF WIJNEN EN WIJNIMPORT en zal me met name bezig houden met de inkoop en daar waar nodig verder ondersteunen. Hierdoor blijft de hoge en bijzondere kwaliteit gewaarborgd.

Fabian van der Vecht

Fabian van der Vecht

Fabian van der Vecht

vintage 1977
sterrenbeeld Ram

Wie ben ik?
Onze rauwdouwer, de basis van onze Grand Crew, zoals hij ons altijd noemt. Fabian draait nooit ergens zijn hand voor om, nooit te beroerd te helpen, sjouwt de meeste dozen en nu met onze nieuwe opslag op de Industrieweg 88 te West-Knollendam beheert hij de voorraden. Dus wie stiekem wil weten of zijn of haar wijn er echt niet nog op voorraad is moet bij onze “keldermeester” zijn, hij weet waar de “vaten” (lees flessen) liggen. Ik weet een hoop van wijn, maar deze man is onmisbaar geworden in mijn bedrijf en privé. Een geboren en getogen Hilversummer, dat is dan ook wel te horen. In Zaanstad was het even zoeken, wat zijn we hier nuchter, bemoeizuchtig en zeuren we over alles. Hij heeft absoluut gelijk. Met zijn werk in de haven van Amsterdam draait hij vaak dubbele diensten. Is er een beurs, een buitenlandse reis dan stapt hij het liefst meteen in naast mij in de auto. Jullie zullen nog veel zien en horen van deze man binnen Rijkhoff Wijnen. Welkom Fabian officieel bij onze Grand Crew!

Eline Fens

Eline Fens

Eline Fens

vintage 1994
sterrenbeeld Steenbok (volgens Eline Champagne, want deze dame is op 1 januari geboren)

Stel jezelf even voor!
Mijn naam is Eline Fens en nu dus 28 jaar en opgegroeid en woonachtig in de Zaanstreek. Sinds december 2021 ben ik werkzaam bij Rijkhoff wijnen. Ik heb de overstap gemaakt van het werken als Maître in een restaurant naar de wijnimport/groothandel. Een grote stap want mijn liefde voor de horeca is zeer groot. De liefde voor de horeca en hospitality begon al vroeg met het biertjes tappen op mijn 6e bij de verjaardag van mijn vader. Iets wat mij blijkbaar toen al intrigeerde. Altijd bijbaantjes in de horeca gehad in zowel de bediening als de keuken. Met de keuze voor werken bij Leylâ blijf ik bewust nog nauw betrokken bij de horeca. Ditmaal met het verkopen van het mooie aanbod wijnen wat Rijkhoff Wijnen biedt. Mijn keuze voor het werken bij Leylâ is vooral omdat het erg dynamisch is. De ene dag in de winkel in de Zaanbocht te Wormerveer de andere dag op pad langs de restaurants in Nederland. Er is niets leukers dan klanten die terug komen om te vertellen dat ze hebben genoten van de wijn. Of het terug horen van de restaurateurs dat hun gasten genieten van de mooie wijn-spijs combinaties met onze wijnen. De keuze voor dit vak en mijn achtergrond in de horeca is niet geheel verrassend. Ik zoek graag de gezelligheid op bij vrienden en familie. En dit gaat vaak gepaard met een goed glas wijn. Bezoek in mijn vrije tijd graag restaurants en vind het erg leuk om door de wijnkaart te speuren naar een mooie fles wijn om de avond compleet te maken.

Ik vind het een uitdaging om de komende tijd met u op zoek te gaan naar mooie wijnen passend bij de perfecte gelegenheid, mooie gerechten of gewoon voor een avondje op de bank.

Twan Heuft

Twan Heuft

Twan Heuft

vintage 2005
sterrenbeeld Vis

Wie ben ik?
In mei 2020 ben ik begonnen met het werken in het magazijn, als leuk bijbaantje. Echter had ik geen idee waarmee ik werkte, na het proeven van enkele wijnen was ik direct verkocht, al snel groeide dit uit tot wijncursussen en het behalen van SDEN niveau 1. Helaas vanwege de corona crisis en een nieuwe lockdown kon dit niet doorgroeien in SDEN 2, maar proeven op gezellige avonden is uiteraard nooit gestopt! Hier heb ik telkens mijn kennis verbreed en ben ik erachter gekomen hoe interessant ik de wereld van wijn, bier en gedestilleerd eigenlijk vind. Op een warme middag in de zomer van 2021 vertelde Leylâ over het idee om een winkel te beginnen, ik was direct enthousiast en ben daardoor gestopt met mijn tweede baantje bij de plaatselijke snackbar. Sinds die mooie middag is alles erg hard gegaan! Binnen twee weken stonden wij in de nieuwe winkel en kon het inrichten beginnen! Na hard werken en met dank aan het hele team hebben wij binnen no-time deze prachtige winkel kunnen realiseren. Sinds de opening ben ik betrokken in de winkel en combineer ik dat met mijn werkzaamheden in het magazijn! In de komende jaren zal ik mijn kennis nog meer kunnen verbreden om zo onze prachtige producten nog beter aan de klant te kunnen introduceren.